Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η πρόνοια της Μητέρας Φύσης


Αγαπημένε μου Γιάννη,

Ο κορονοϊός convid -19 είναι το μέσο που επινόησε η Μητέρα Φύση για να παρέμβη και να διορθώσει όλες τις καταστροφικές επιπτώσεις του ανθρώπινου γένους επί γής. Η πρόνοια της Μητέρας Φύσης έχει, επανειλλημένα, επιδράσει στα προβλήματα της εξέλιξης του πλανήτη μας. Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, οι εποχές των παγετώνων, ο σχηματισμός των ηπείρων είναι μερικά από τα γεγονότα - παραδείγματα που δείχνουν την καταλυτική παρέμβαση της Μητέρας Φύσης. Οι ιστορικές επιδημίες της πανούκλας, που άλλαξαν τον ανθρώπινο πολιτισμό σε πολλές ιστορικές εποχές, αποτέλεσαν τις ξεκάθαρες επεμβάσεις της Μητέρας Φύσης ή αλλιώς αυτό που πολλοί το λένε Θεό.

Η μαύρη πανώλη ή ο μαύρος θάνατος εξολόθρευσε 100 με 200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και στην Ασία, στην πανδημία των ετών 1348 - 1353. Μάλιστα εκτιμάται ότι μείωσε τότε τον παγκόσμιο πληθυσμό από 450 εκατομμύρια σε 350 - 375 εκατομμύρια. Πολυάριθμοι παράγοντες οδήγησαν τον πληθυσμό της Ευρώπης να τετραπλασιαστεί από το 900 ως το 1300. Αυτό επιτεύχθηκε με εκχερσώσεις και αποξηράνσεις, καθώς και με την ίδρυση νέων πόλεων ή την ανάπτυξη των παλαιών. Οι περισσότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης βρίσκονταν στην νότια Αγγλία, στη βόρεια Γαλλία και ιδιαίτερα στις κοιλάδες του Σηκουάνα και του Λίγηρα, γύρω από το Παρίσι, στην κοιλάδα του Ρήνου, στην Φλάνδα και τις Κάτω Χώρες και, τέλος, στη βόρεια Ιταλία από την κοιλάδα του Πάδου ως τη Ρώμη. Αυτές οι περιοχές ήταν περισσότερο πυκνοκατοικημένες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ εδώ βρίσκονταν και οι μεγαλύτερες πόλεις. 
Η ευρωπαϊκή κοινωνία πριν το 1300 διέθετε εξοπλισμένα πανεπιστήμια, ανέγειρε επιβλητικούς γοτθικούς καθεδρικούς ναούς, και γενικώς βίωνε μια λογοτεχνική και καλλιτεχνική περίοδο άνθησης.
Ενώ η διδασκαλία της θεολογίας και της φιλοσοφίας έπαιζε σπουδαίο ρόλο, αντιθέτως σχεδόν κανένα ενδιαφέρον δεν δινόταν στις φυσικές επιστήμες. Οι λιγοστές γνώσεις χημείας έβρισκαν πρόσφορο έδαφος μόνο στην αλχημεία· οτιδήποτε ήταν τότε γνωστό σχετικά με την αστρονομία χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για αστρολογία και μαντεία. Ιδιαίτερα η ιατρική ήταν ελάχιστα ανεπτυγμένη, κανείς δεν γνώριζε τότε ούτε την προέλευση των ασθενειών, ούτε τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης τους. Αντιθέτως η μεσαιωνική κοινωνία κατείχε μη ιατρικές απαντήσεις σε ό,τι αφορούσε τις επιδημίες γενικότερα - προσευχή και εξιλέωση, καραντίνα των αρρώστων και φυγή των υγιών ατόμων.
Ήδη πριν την εμφάνιση της πανώλης συνέβησαν κρίσιμες εξελίξεις. Από το 1290 πολλές περιοχές της Ευρώπης επλήγησαν από διαρκείς λιμούς, κατά κύριο λόγο εξαιτίας μιας περιοδικής ψύχρανσης του κλίματος, που ονομάστηκε Μικρή Εποχή Παγετώνων και διήρκεσε τέσσερις αιώνες. Επιπλέον το 1339 και το 1340 έκαναν την εμφάνιση τους στις ιταλικές πόλεις διάφορες επιδημίες, που είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ξέσπασε από το 1347 στα λιμάνια της Μεσογείου η μεγάλη πανώλη.
Κατά ιστορική αναλογία σήμερα βιώνουμε μια έκρηξη αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, που κοντεύει στα 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όπως είναι φυσικό οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων ενός τέτοιου αριθμού όντων, με τόση περιφρόνηση προς τις λειτουργίες της φύσης, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεξέλεγκτη. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι του 20ου αιώνα κόστισαν περίπου 50.000.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, κυρίως στην Ευρώπη. Όμως συντελέστηκαν εξ αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Οι τρομακτικές συνέπειες των δύο αυτών πολέμων, κυρίως οι ψυχικές και οι πνευματικές, οδήγησαν την ανθρωπότητα σε μια μακρά ειρηνική περίοδο, με κεντρικό γνώμονα την υλική ανάπτυξη, έτσι όπως την διακονούν κυρίως οι δυτικές χώρες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά αλλά και τραγικά: υπερπληθυσμός, όπου τα 3/4 των ανθρώπων ζούν στην ένδεια, υπερθέρμανση του πλανήτη με θύτη τις βιομηχανικές χώρες και επικράτηση ενός νοσηρού καπιταλισμού, που ποδηγετεί, πρός όφελός του, την πλειοψηφία της ανθρωπότητας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας. Η “πολιτισμένη” δύση ζεί στην ευημερία της κι ο υπόλοιπος κόσμος ζει εξαρτημένος από τις διαθέσεις της.
Κι εκεί που όλα έδειχναν “καλώς ελεγχόμενα και τακτοποιημένα”, η Μητέρα Φύση δημιουργεί τον convid -19! Έναν ιό που μεταδίδεται σχεδόν ακαριαία και είναι ιδιαίτερα φονικός, έστω κι αν η εξελιγμένη σημερινή ιατρική επιστήμη απέχει παρασάγγας από την ανύπαρκτη ιατρική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Η πανδημία του ιού ξεπερνά κατά πολύ κάθε προηγούμενο. Σε τρείς μήνες έχει καλύψει τα 3/4 των χωρών του πλανήτη και η αδυναμία της αντιμετώπισής του έχει σπείρει τον απόλυτο πανικό σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Τα πρωτόγνωρα εκτενή κι απαγορευτικά μέτρα αποδεικνύουν την ολοφάνερη αδυναμία του ανθρώπινου είδους, ενώπιον της πρωτοβουλίας που ανέλαβε και εφαρμόζει η Μητέρα Φύση. Η γερασμένη ηλικιακά (κι όχι μόνο) “πολιτισμένη - πλούσια και ισχυρή” Δύση δοκιμάζεται κάτω από τις ίδιες συνθήκες που ταλαιπωρούνται οι λεγόμενες υπανάπτυκτες χώρες. Πλούσιοι και φτωχοί εξισσώνονται, εύκολα και ισότιμα, μπροστά στον θάνατο. Η μοναδική λύση μπας και γλιτώσει κάποιος, απ’ το να κολλήσει, είναι είτε να κλειστεί στο παλάτι του είτε στην καλύβα του. Τα video στο διαδίκτυο με τις άδειες πόλεις των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως η Σανγκάη, είναι ανατριχιαστικά! Τεράστιες, δυναμικά, χώρες όπως η αχανής Κίνα και οι ΗΠΑ αλληλοκλείνονται εντός των συνόρων τους, ουσιαστικά αδύναμες να χρησιμοποιήσουν τον τεράστιο υλικό τους πλούτο, για να αντιμετωπίσουν τον “ατομικό” ιό και να γλιτώσουν τους υπηκόους τους.
Εκτός από τις οικονομικές και τις υγιειονομικές συνέπειες της πανδημίας, που είναι ανυπολόγιστες, ο convid -19 έχει επιπλέον επιδράσεις αξιοπρόσεκτες. Η NASA δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες της ατμόσφαιρας της Κίνας ύστερα από την παύση της βιομηχανικής δραστηριότητας, με το κλείσιμο των εργατών στα σπίτια τους. Η πλέον μολυσμένη ατμοσφαιρικά χώρα του κόσμου Κίνα, έχει πια πολύ καθαρή ατμόσφαιρα, που οφείλεται τόσο στην παύση της βιομηχανικής παραγωγής όσο και στην παύση της κυκλοφορίας των εκατομμυρίων οχημάτων που έστω προσωρινά δεν χρησιμοποιούνται. Η σύγκριση των σημερινών φωτογραφιών με τις πρόσφατα παλαιότερες των δύο-τριών προηγούμενων μηνών είναι συγκλονιστική! Η Κίνα, που η κυβέρνησή της απέφευγε να υπογράφει τις διεθνείς συμφωνίες τύπου Κιότο, για τον περιορισμό των αερίων προϊόντων, που δημιούργησαν την τρύπα του όζοντος και την σφοδρή κλιματική αλλαγή της γής, βλέπει τα χειροπιαστά ωφέλη. Ευτυχώς το ίδιο βλέπουν και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη! Η Μητέρα Φύση μας δείχνει με τον πιο εντυπωσιακό και κατηγορηματικό τρόπο, πως να γλιτώσουμε τις ζωές μας αλλάζοντας μερικούς από τους τρόπους που ζούμε!
Η υπογεννητικότητα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και η γήρανση της πλειοψηφίας των πληθυσμών τους αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα, για τις κοινωνίες τους. Είναι διεθνώς αποδεκτός κώδικας επιβίωσης ενός λαού, η αναλογία τεσσάρων εργαζόμενων για ένα συνταξιούχο. Στις χώρες της Δύσης το κλάσμα έχει πέσει στο 1.3 - 1.4 εργαζόμενοι για ένα συνταξιούχο. Οι εν δυνάμει πρόσφυγες που συνωστίζονται στα σύνορα των χωρών της “πολιτισμένης” Δύσης, για να επιβιώσουν είναι η λύση “δώρο Θεού”, της Μητέρας Φύσης για τις χώρες αυτές. Βέβαια, οι πρόσφυγες αυτοί είναι τα θύματα της “πολιτισμένης” Δύσης, που παρεμβαίνει καπιταλιστικά στις χώρες τους για να τις εκμεταλλευτεί. Λεηλατώντας τον πλούτο των χωρών της Αφρικής και της Ασίας, ουσιαστικά αναγκάζει τους πρόσφυγες να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν. Και μιας και ο convid -19 εξολοθρεύει επιλεκτικά συνταξιούχους - ηλικιωμένους, όλοι οι φτωχοδιάβολοι πρόσφυγες θα είναι χρήσιμοι για όλες τις χώρες της Δύσης. Και μάλιστα πολύ φτηνά! μιας και οι συντάξεις που δεν θα πληρωθούν στους αποδημήσαντες (εν τόπω χλοερό, εν τόπω αναψύξεως ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός) θα φτάνουν και θα περισσεύουν για τους μισθούς τους.
Τρείς - τέσσερεις μήνες πριν αποφασίσει η Μητέρα Φύση να δράσει, επίλεκτοι οικονομολόγοι και τραπεζίτες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. Δηλαδή την δυτική. Προέβλεπαν πως η συσσώρευση πλούτου στον ίδιο κόσμο, δηλαδή στα ίδια κράτη και στους λίγους και πλούσιους και επιχειρώντας με το ίδιο οικονομικό σύστημα που είχε γεννήσει την Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008 (θύμα της οποίας παραμένει ακόμη η χώρα μας) έφτανε στο χείλος μιας νέας και παρόμοιας κρίσης για το τέλος του 2020. Ποιό είναι το μείζον πρόβλημα της δυτικής οικονομίας; δεν είναι μυστικό: η δυτική οικονομία παράγει περισσότερα (προϊόντα και υπηρεσίες) από όσα μπορεί να πουλήσει!  Η επίδραση του ιού (και υιού) της Μητέρας Φύσης να σταματήσει η βιομηχανική παραγωγή, δεν έκανε μονάχα καλό στην γήινη ατμόσφαιρα που καθάρισε, σταμάτησε και την ανελέητη και δύσκολα διαθέσιμη παραγωγή των δυτικών βιομηχανιών, που υπενθυμίζω πως αυτές είναι οι παγκόσμια κυρίαρχες του παιγνιδιού. Ουσιαστικά η οικονομία δεν χάνει τίποτε όταν δεν παράγει και δεν πουλά. Απλά μεταθέτει το πρόβλημά της στο εγγύς μέλλον και στο απώτερο, όταν αποκατασταθεί η τάξη. Όμως η Μητέρα Φύση της δίνει μια και μοναδική ευκαιρία να αναθεωρηθούν τα οικονομικά συστήματα που δημιουργούν επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Ο εξορθολογισμός του δούναι και λαβείν δεν μπορεί να είναι μεροληπτικός και μονοδιάστατος υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων στο διηνεκές, όταν ο convid -19 εξισώνει αποτελεσματικά πλούσιους και φτωχούς. Τα χρήματα που θα διετεθούν για την καταπολέμηση του κοροναϊού, για την εξεύρεση φαρμάκων και εμβολίων και για την περίθαλψη των θυμάτων είναι ελάχιστα, όταν ο βίος καταστεί αβίωτος. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις όλων των χωρών βάζουν το χέρι στα ταμεία, ενισχύουν οικονομικά τους εν υποχρεωτική αργία ευρισκόμενους υπηκόους τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει κατατρομαγμένη το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή την αφόρητη λιτότητα που έχει επιβάλλει σε πολλούς από τους υπηκόους της. Οι υποχρεωτικά κλεισμένοι στα σπίτια μας, για να περιοριστεί η πανδημία και για να μη καταστραφούν τα συστήματα υγείας, όταν τελειώσουν τα αποθεματικά χρήματα, δεν θα βγούν μονάχα για τα προς το ζην, αλλά και για να σπάσουν κεφάλια! Κι αυτό το διαισθάνεται ήδη και ο πιο ανύποπτος πρωθυπουργός.
Στην Ισπανία χθες βράδυ, οι έγκλειστοι στα σπίτια τους Ισπανοί έκαναν τον κόπο και βγήκαν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους και χειροκρότησαν θερμά τους εργαζόμενους γιατρούς και τις νοσοκόμες που τραβάν το πιο δύσκολο κουπί της παγκόσμιας συμφοράς που μας έπληξε. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία και σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να κλείσουν, τις κρίσιμες αυτές ημέρες. Στη Νάπολι της Ιταλίας βγήκαν επίσης οι Ναπολιτάνοι στα μπαλκόνια και τραγούδησαν για τους ίδιους λόγους αλλά και για να ενισχύσουν το ηθικό τους. Στις δύσκολες καταστάσεις η αλληλεγγύη και η ηθική παίρνουν, ευτυχώς, πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτή η αναλαμπή της ηθικής, της αλληλεγγύης και των ευγενών συναισθημάτων είναι περισσότερο από πολύτιμη από ποτέ! Η αγριότητα της καθημερινής ρουτίνας υποχωρεί όταν αθώοι και ένοχοι, πλούσιοι και φτωχοί εξισώνονται μπροστά στη δύναμη της Μητέρας Φύσης. Και πολιτισμένοι θα αποδειχτούν μονάχα αυτοί που θα μάθουν, από όσα από δω και πέρα θα πάθουμε… 

Γιώργος Ε. Γιακουμίδης
για τον φίλο μου Γιάννη Κανίογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: