Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η γκανίκα: η "άλλη" οικογένεια

Τον είδε καθώς το αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά στη σιδερένια αυλόπορτα. Ήταν μελαχρινός σαν τον πατέρα του και τα μάτια του ήταν αντίγραφα των ματιών που ερωτεύτηκε. Ο μικρός, μόλις κατάλαβε ποιοι ήταν οι επιβάτες, έτρεξε και κρύφτηκε πίσω από ‘να παρτέρι με τριανταφυλλιές. Καθώς μπήκαν στην αυλή πρόβαλε στην εξώπορτα του σπιτιού η μητέρα του Κωστή, σκουπίζοντας με αμηχανία τα χέρια της στην πολύχρωμη ποδιά της. Δίπλα, απ’ τον ισόγειο χώρο του σπιτιού ξεπρόβαλε κι ο πατέρας του. Κοντοστάθηκε σαν τους είδε κι έβγαλε, σαν με σεβασμό, το ψάθινο καπέλο του, καλωσορίζοντάς τους. Στο πλάι της ακίνητης μητέρας του εμφανίστηκε κι η μεγάλη αδελφή του Κωστή, καλωσορίζοντας τους επίσης και ταυτόχρονα με τον αγκώνα της σκούντησε τη μάνα της για να τους καλωσορίσει κι εκείνη. Την γενική αμηχανία έσπασε ο μικρός, που όρμησε γεμάτος χαρά στον πατέρα του, αφήνοντας κατά μέρος τους δισταγμούς και την κρυψώνα του.

Τους ένιωθε να την παρατηρούν με συγκρατημένη διακριτικότητα. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η επιθυμία τους να την μάθουν, να την εξετάσουν - αν είναι δυνατό ψηλαφώντας την - που δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Τα δυο του Κωστή και τα τέσσερα της αδελφής του! Που δεν κρατιόνταν και ανέβαιναν κυριολεκτικά πάνω της, χαϊδεύοντας τα μπράτσα της, αγγίζοντας το πρόσωπο και τα μαλλιά της. Τα τράβαγαν οι μεγάλοι, μαλώνοντάς τα, αλλά δεν έχαναν την ευκαιρία να την αγγίξουν. Τάχα τυχαία, τάχα κατά λάθος...

-- Είσαι σαν γερμανίδα! Ήταν η πρώτη δήλωση του πατέρα του Κωστή, μόλις την είδε. 

Πράγματι, η αντίθεσή της με το χρώμα του Κωστή ήταν πολύ εντυπωσιακή. Όσο μελαχρινός ήταν εκείνος, τόσο κάτασπρη και ξανθιά ήταν εκείνη. Γεγονός που είχαν επισημάνει πολλές φορές και οι φιλενάδες της, όταν τους γνώρισε από κοντά τον Κωστή. 
Η μικρούλα κόρη του Κωστή, μολονότι τριών χρόνων, δεν άργησε να ψυχανεμιστεί πως ο πατέρας της είχε διαλέξει κι έφερε στο σπίτι την μάνα που δεν γνώρισε. Χωρίς δισταγμό έδειξε αμέσως την προτίμησή της στην νεοφερμένη Αντιγόνη. Εκδήλωσε με περίσσια χαρά και με ποικιλία τρόπων την απροσποίητη αγάπη της. Κι όταν σιγουρεύτηκε πως τα τσαλίμια της έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε και ένιωσε βαθιά μέσα στην ψυχούλα της τον κώδικα της ανταπόκρισης από την καρδιά της Αντιγόνης, έκατσε φρόνιμη δίπλα της, όπως ένα παιδάκι που νιώθει ασφάλεια στην παρουσία της μητέρας του και του πατέρα του. Αντίθετα ο πεντάχρονος γιος του Κωστή άργησε να καταλάβει τον λόγο της παρουσίας της εξωτικής, για τα δεδομένα του, επισκέπτριας που δεν έμοιαζε με καμιά άλλη γυναίκα ή κοπέλα του περιβάλλοντός του. Αρχικά κόλλησε πάνω στον πατέρα του, με τον τρόπο που το αντράκι γοητεύεται να παρίσταται στον μεγάλο του ήρωα - πατέρα και μόλις άρχισε να υποψιάζεται πως ο πατέρας του και η εξωτική κατάξανθη κοπέλα είναι παραπάνω απο γνωστοί, έμεινε αποσβολωμένος, μη αποφασίζοντας πως πρέπει να φερθεί.


-- Είσαι πολύ ψηλή! της δήλωσε με θαυμασμό η αδελφή του Κωστή, που δεν έκρυψε καθόλου τον ενθουσιασμό της για την επιλογή του αδελφού της. Οι υπόλοιποι, ακούγοντας την διαπίστωσή της, κούνησαν επιδοκιμαστικά, όλοι μαζί και ταυτόχρονα τα κεφάλια τους. Ρωτώντας και σχολιάζοντας το ύψος της Αντιγόνης προσπαθούσαν να μειώσουν την αμηχανία τους, ρίχνοντας κάτι σαν συνθηματικές ματιές στον Κωστή, που επιβεβαίωναν τις καλές τους εντυπώσεις από την εμφάνιση και την παρουσία της Αντιγόνης. Μονάχα ο πατέρας του Κωστή δεν προσπάθησε να κρύψει την ανησυχία του. Θεωρούσε και το δήλωσε με ελεγχόμενη μελαγχολία, πως ο γιος του αναλάμβανε μεγάλη ευθύνη και ρίσκο να φτιάξει πάλι τη ζωή του με μια καλλονή, με μια πολύ εντυπωσιακή “γκανίκα”, δηλαδή γυναίκα από μεγάλο τζάκι κι από ένα άλλο κόσμο, εντελώς διαφορετικό από τον δικό τους, που οι ίδιοι έβλεπαν μόνο στην τηλεόραση και στο σινεμά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: