Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Η γκανίκα: το τέλος


Κάποιοι άνθρωποι, πολύ λίγοι, μετρούν διαφορετικά τον κόσμο. Επειδή πρεσβεύουν αρχές και ιδέες που δεν ανταλλάσσονται ούτε υποβιβάζονται σε αυτά που οι πολλοί συνηθίζουν να δικαιολογούνται με διάφορους τρόπους, όταν αλλάξουν ιδέες κι αρχές.

Η Αντιγόνη είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Κάθε αξιακή αρχή της, που προσδιορίζει τον χαρακτήρα της και τη ζωή της δεν μπορεί να εκπέσει σε συμβιβασμό. Χωρίς φανατισμό, χωρίς εγωισμό και οίηση η Αντιγόνη δεσμεύτηκε παντοτινά στον Κωστή. Με την ίδια συνέπεια ζήτησε την αναγνώριση της βιολογικής της μητέρας κι επειδή δεν της δόθηκε, δεν μεταχειρίστηκε κανένα τρόπο για να της αλλάξει απόφαση, ώστε να ικανοποιηθεί. Παρέμεινε ασυμβίβαστη και με την επιλογή των θετών γονιών της να μη την υποστηρίξουν, όταν ερωτεύτηκε τον Κωστή και διάλεξε να ζήσει μαζί του. Κι όταν εκείνοι αναγνώρισαν το λάθος τους, έδειξε κατανόηση και τους συγχώρεσε, αποκρύπτοντας ωστόσο, πως της ήταν αδύνατο πλέον να ζήσει μαζί τους. Της ήταν αδύνατο επίσης να ζήσει με τον τσιγγάνικο τρόπο ζωής, που ούτε κι ο Κωστής δεν είχε διαλέξει. Για τον λόγο αυτό επέλεξε να μη διαταράξει την ζωή των παιδιών του Κωστή, αλλά και την ζωή της οικογένειάς του. Φύλαξε στη ψυχή της την πολύτιμη αγάπη του αδελφού της του Τζό, ξεκαθαρίζοντάς του, πως στα σχέδιά της δεν συμπεριλαμβάνονταν η εκμετάλλευση της “βασιλικής” της κληρονομιάς. 
Η Αντιγόνη διάλεξε να συνεχίσει μόνη. Η απώλεια του Κωστή συνοδεύτηκε και με την απώλεια όλου του κόσμου, που περιέβαλλε τη ζωή της. Αποτραβήχτηκε κι από τις φιλενάδες της, που η ζωή τους δεν ταίριαζε στις επιλογές της Αντιγόνης. Αποστασιοποιημένη, συνέχισε τη ζωή της σαν άγνωστη μεταξύ γνωστών, που γι΄αυτήν γνώριζαν πως ήταν σαν ένα καράβι που πλέει στον ορίζοντα. Που ορατός είναι μονάχα ο καπνός του φουγάρου, που φανερώνει την ύπαρξή του και τίποτα περισσότερο. Κι αν το εντυπωσιακό της παράστημα και η απαράμιλλη ομορφιά της δημιουργούσε, σε πολύ κόσμο, την επιθυμία να την γνωρίσει εκτενέστερα και καλύτερα, η συστηματική της αποξένωση απέτρεπε κάθε απόπειρα. Έτσι συνέχισε τις σπουδές της και πήρε το πτυχίο της χωρίς πολύ κόπο.
Σήμερα η Αντιγόνη βρίσκεται κάπου στην Αφρική. Εργάζεται για την οργάνωση “Γιατροί χωρίς Σύνορα”. Πολύ σπάνια, επικοινωνεί μόνο με τη θετή της μητέρα και τον βασιλιά των τσιγγάνων, τον Τζο. Η Αντιγόνη δεν έχει τίποτα που να μπορεί να το μοιραστεί. Μονάχα την μνήμη του Κωστή, που την κρατά ζωντανή μέσα στη ψυχή της, για να μη πεθάνει κι η ίδια... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: